minuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.
Jarskie przysmaki
Przepisy wegańskie jak również przepisy wegetariańskie wcale nie muszą kojarzyć się z czymś szalenie nudnym. Dania niezawierające w swoim składzie mięsa nie są pozbawione finezji, a zwłaszcza odpowiednich składników odżywczych. Kuchnia wegańska obfituje w niezliczoną ilość kombinacji warzywno-owocowych. A w połączeniu z grzybami i produktami bazującymi na skrobi /kasze, płatki, makarony/ stanowią dietę do pozazdroszczenia. Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić tak powszechną dietę mięsną.
Makarony ryżowe sojowe czy z soczewicy
Makarony to produkty, które stosowane są na całym świecie. To, co jest w nich najlepsze, to niesamowita różnorodność. I tak na przykład tradycyjne polskie makarony to produkty pszenne z dodatkiem kurzych jajek. Makarony takie wykorzystują różne kuchni, w tym przepisy wegetariańskie. Makarony ryżowe, sojowe, czy z soczewicy to z kolei produkty, które wybiera kuchnia wegańska. Przepisy wegańskie opierają się bowiem tylko na tych składnikach, które mają pochodzenie roślinne. Każdy więc znajdzie makaron idealny dla siebie.